Sikkerhed

Gode råd om afbrænding af stearinlys

Brænd aldrig stearinlys uden opsigt, Brænd ikke lys helt ned i lysholderen det kan gå ud over malingen og lysestagen, husk det er lavet af træ.

Stearinen kan antænde trælysestager

Sørg for at vægen højst er 1 cm lang - ellers afkort den 

Bloklys/større lys skal helst brænde flere timer ad gangen 

Anbring ikke lys for tæt sammen eller ved andre varmekilder

Hold den smeltede "stearin-pøl" fri for vægerester og snavs 

Er flammen for lille: Sluk lyset, hæld overskydende stearin ud, tænd igen

Ved slukning undgås sodning - hvis flammen kvæles i den smeltede stearin. 

Alle lys soder og løber, hvis det udsættes for selv minimalt træk 

Lys med metal, lak og glimmer kan sode mere 

Sluk lys der brænder unormalt 

Vær sikker på, at lyset er helt slukket, før lokalet forlades 

Luft altid grundigt ud, når lysene er slukket. 

Skal du slukke et lys, der brænder voldsomt, skal du kvæle ilden med et brandtæppe eller et vådt klæde. Forsøg ikke at slukke lyset ved at hælde vand på, da det kan få lysmassen til at eksplodere. Det får i hvert fald lyset til at flamme yderligere op

Sodning - det helt primære problem ved stearinlys

Alle stearinlys soder i større eller mindre grad, og forurener derved omgivelserne. Med simple midler kan man dog holde sodningen på et helt uproblematisk niveau (forudsat naturligvis at lyset er af fornuftig kvalitet). Det kan let ses når et lys soder under forbrændingen. Løs problemet med det samme, for det går sjældent væk af sig selv. Hele hemmeligheden ligger i vægen, som dels skal holdes ren og dels skal være tilpas kort. Hvis der dannes synlige samlinger af sort smuds på vægen, skal den skrabes ren. For at forebygge dette skal man sørge for at holde den smeltede "stearin-pøl" fri for snavs og evt. vægerester.

Køb evt. selvslukkende sterinlys.

Vægens længde må maksimalt være 10 mm for at sikre den bedst mulig forbrænding. Kommer man ved et uheld til at gøre vægen for kort, vil det typisk give sig udslag i at flammen ikke rigtig kan komme igang. Sluk da stearinlyset og hæld helt eller delvist den overskydende stearin væk, således at vægen får lidt "luft" igen. Tænd derefter stearinlyset igen. Især på bloklys skal vægelængden overholdes, og man må påregne at skulle trimme vægen jævnligt. Er lyset støbt af for ringe råvarer eller er vægen dimensioneret forkert i forhold til lyset, ja så er der kun én ting at gøre - smid lyset ud! Man kan også købe for billigt.